Program

Thomas Jerome Newton došljak je iz svemira, poslan na Zemlju kako bi donio vodu na svoj planet Antheu, čija je populacija pred izumiranjem zbog katastrofalnih suša izazvanih razornim ratovima. Po dolasku na naš planet Newton patentira nekoliko izuma, zahvaljujući kojima postaje bogati vlasnik moćnog tehnološkog konglomerata. No Newtonove planove u pitanje će dovesti beskrupulozni poslovnjaci, kao i sasvim ljudski poroci koje će razviti tijekom boravka na Zemlji.

Čovjek koji je pao na Zemlju prvi je film u kojem je David Bowie odigrao glavnu ulogu. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Waltera Tevisa iz 1963., inače autora uspješnica kao što su Hazarder (The Hustler, 1963) i Damin gambit (1983). Čovjek koji je pao na Zemlju koristi kodove žanra kako bi postavio ambiciozna pitanja o ekologiji, kapitalizmu i odgovornosti, medijima, ovisnosti i prirodi čovjeka, a također napušta konvencionalno pripovijedanje i realizam kako bi gledanje filma preobrazio u senzualno iskustvo.

Odluka da se Bowieja angažira za glavnu ulogu vjerojatno nije mogla biti bolja: Bowie je u to vrijeme bio na vrhuncu svoje ovisnosti o kokainu, do te mjere da se snimanja filma navodno ni ne sjeća. No njegov upečatljivi izvanzemaljski izgled, kao i nastojanja da održi privid „normalnosti“ pred kamerama savršeno su dočarali nastojanja svemirskog došljaka da održi privid čovjeka.

David Bowie vratio se Tevisovu romanu 2015. u kazališnom mjuziklu Lazarus, za koji je napisao i skladao glazbu. Mjuzikl je završen i izveden u nekoliko gradova prije Bowiejeve smrti u siječnju naredne godine.