Program

Narednik Neil Howie dobiva anonimno pismo, u kojem ga se poziva na zabačeni škotski otok Summerisle, kako bi pronašao nestalu djevojčicu Rowan Morrison. Otočka zajednica prakticira drevne keltske vjerske rituale, a njihovo otvoreno slavljenje plodnosti i tjelesnosti suprotstavlja se Howiejevu konzervativnom kršćanskom moralu. Kako otočani tvrde da nikada nisu čuli za malu Rowan, Howie počinje vjerovati da se čitavo selo urotilo kako bi djevojčicu žrtvovalo keltskim božanstvima u svrhu spasa žetve o kojoj ovisi prosperitet otoka. No istina je zapravo mnogo strašnija.

Čovjek od pruća klasik je sedamdesetih i uvrštava se među najoriginalnija ostvarenja desetljeća. Veći dio filma djeluje kao neobični folk mjuzikl, u kojem detektivski zaplet služi kao povod za etnografsko istraživanje tradicionalnih rituala i narodnih pjesama izolirane zajednice, pri čemu se tenzije postepeno grade između Howiejeva konzervativnog pogleda na tjelesnost i drevnih vjerovanja u kojima su seks, prokreacija te život i smrt sastavni dio životnog ciklusa. Stoga su i simpatije gledatelja uglavnom na strani stanovnika Summerislea, čiji zajednica djeluje kao hippie komuna na zabačenom škotskom otoku. No redatelj Robin Hardy nije bez razloga dodijelio ulogu lorda Summerislea ikoničkom zlikovcu Christopheru Leeju, pa će i nezaboravna dramatična završnica otvoriti nova pitanja o srazu drevnih i novih vjerovanja: je li riječ o učinkovitom magijskom ritualu ili kolektivnoj psihozi? I vrijedi li ovo pitanje za sve sustave vjerovanja?

Čovjek od pruća danas ima status kultnog klasika, a Christopher Lee drži ga za svoj najbolji film. Također je jedan od filmova koji su toliko specifični da je, jednom kada ga pogledate, nemoguće ne vidjeti utjecaje u ostalim filmovima (npr. Festivalu straha / Midsommar, 2019).

Čovjek od pruća godinama je prikazivan u skraćenim i restrukturiranim inačicama, stoga smo izuzetno sretni da u sklopu ciklusa prikazujemo novu 4K restauraciju redateljske verzije (tzv. final cut), koja je s obzirom na gubitak dijela originalnih materijala, najbliže originalnoj Hardyjevoj viziji.