Program

Nikola Žiko Milić sitni je kriminalac u okupiranom Beogradu, koji skroman kućni budžet krpa švercom svakodnevnih sitnica na crnome tržištu. Jednoga dana, policija ga zamijeni za Belog, legendarnog vođu pokreta otpora, te ga uhapsi i osudi na smrt. Zahvaljujući medijskim napisima Žiko postaje zvijezda među svojim susjedima, no pravi problemi počinju kada policija shvati svoju pogrešku te inače apolitičnog Žiku pusti na slobodu pod uvjetom da se infiltrira u redove pokreta otpora ne bi li raskrinkao njegove članove.

Karlovačko-beogradski redatelj Vladimir Pogačić raštimao je žanr partizanskog akcijskog filma elementima komedije zabune te pružio duhovit, suosjećajan, ali i satiričan prikaz nedaća običnih ljudi u izvanrednim okolnostima. Riječ je o skrivenom dragulju jugoslavenske kinematografije 1960-ih, koji svojom kritikom konformizma i malograđanštine podsjeća na radove Henri-Georgesa Clouzota.

Film prikazujemo s odlično očuvane 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a ulaz na film je besplatan.