Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazivat ćemo filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Andrija Mardešić i David Kapac, selektori programa:
„Dobro je činiti dobro.“ Tako su na televiziji ranih 90-ih prije Dnevnika reklamirali humanitarnu kampanju „Za djecu Hrvatske“. Taj savjet nikako nije prihvatljiv za glavnog lika Dana zvijeri, oca Angela koji želi spriječiti rođenje Antikrista. S obzirom da Sotona ima smisla za humor, njegov plan je da se njegovo čedo rodi kad se najmanje očekuje – točno na Božić. Angelov plan da prevari Nečastivog i spriječi Apokalipsu je da na sveti Badnji dan radi što više zla, počinje krasti, odgurivati djecu i beskućnike i družiti se s metalcima i tarot-majstorima. Pretjerivanje u groteski, nasilju, crnom humoru opće je obilježje ovog filma, kao i pretjerivanje u prasetini, kolačima i s Last Christmas na radjiu u vrijeme Božića. Pa zašto si ne priuštiti jedan mrsni gurmanski film? Samo nemojte nakon toga beskućniku podapeti nogu. Povedite ga na ovaj film i kupite mu kobasu.

SINOPSIS

Nakon pomnog iščitavanja Ivanove Apokalipse, katolički svećenik i profesor teologije Ángel dolazi do zastrašujuće spoznaje da će u Madridu na sam Božić biti rođen Antikrist. Kako bi spriječio njegov dolazak te neizbježni kraj svijeta, Ángel kreće u opasnu misiju na kojoj će mu se pridružiti fan black metala José María i stručnjak za okultizam – profesor Caván. Ángel pritom mora počiniti što više grijeha, ne bi li na sebe privukao sile mraka i osobno se suočio s đavlom.

Španjolski redatelj Álex de la Iglesia majstor je crnog humora, u svojim filmovima pametno i maštovito spaja žanrovsko nasljeđe (posebice trilera i horora) s kritikom španjolskog mentaliteta. Dan zvijeri jedan je od njegovih najuspjelijih i najpopularnijih naslova – prvorazredna horor-komedija u kojoj je kroz urnebesno duhovitu varijaciju na temu dolaska Antikrista ponudio i razornu kritiku neo-fašističkih tendencija španjolskog društva.