Program

Ususret dodjeli Nagrade publike LUX Europski parlament u Hrvatskoj, u suradnji sa Zagreb Film Festivalom, organizira besplatne projekcije finalista u odabranim kinima u Zagrebu, Zadru i Puli. Program počinje 25. travnja u zagrebačkom kinu Kinoteka uz hrvatsku premijeru manjinske koprodukcije Dani suše, a završava 9. svibnja projekcijom pobjedničkog filma Berlina, Alcarràs, uz obilježavanje Dana Europe.

Hrvatska manjinska koprodukcija Dani suše turskog redatelja i scenarista Emina Alpera premijerno je prikazana u programu Izvjestan pogled Festivala u Cannesu, a osvojila je brojne nagrade uključujući Europsku filmsku nagradu za montažu. Priča je sljedeća: mladi i idealistični Emre preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu koji već duže vrijeme pati od nestašice vode, ali i političke krize. Nakon prvotne dobrodošlice, doživljava sve više napetih interakcija te nevoljko biva uvučen u lokalnu politiku. Kada se Emre sprijatelji s vlasnikom lokalnih novina, pritisak eskalira usred usijanih glasina.

Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50% ocjene. Publika do 12. lipnja može ocijeniti nominirane filmove na službenoj stranici.