Program

Okupirani Zagreb početkom Drugog svjetskog rata. Pripadnici ustaškog pokreta preuzeli su vlast, a židovske obitelji sustavno se deportiraju iz svojih domova. Kako bi spasili život djevojčice Ruth, kćeri svojih prijatelja, obitelj Vojnović odluči je vjenčati za svoga sina Ivu. Njihove dobre namjere sukobit će se s povijesnim (ne)prilikama, ali i s mladenačkim buntom, pritiscima vršnjaka i nepredviljivošću ljubavi.

Deveti krug svojevremeno je prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, a sljedeće godine bio je nominiran za Oscara za najbolji strani film. U filmu su debitirali Boris Dvornik, Dušica Žegarac i Desanka Beba Lončar, koji su kasnije postali glumačke zvijezde. Riječ je o izvrsnom primjeru klasičnog fabularnog stila u jugoslavenskom filmu, u kojem je Štiglic kroz vrsnu kombinaciju drame, napetosti i humora snimio neupitni klasik hrvatskog filma.

Prikazujemo svjetsku premijeru digitalne restauracije Devetog kruga, koja je prošle godine selektirana za sekciju Cannes Classics. Retauraciju su izveli studiji Ater i Klik film pod vodstvom Hrvatske kinoteke.

Prije projekcije filma Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije iz Hrvatske kinoteke, govorit će o procesu restauracije Štiglicova filma. Ulaz na projekciju je besplatan uz obvezno preuzimanje karata.