Program

Sudjeluju: Željko Luketić, Juraj Kukoč

 

Jedan od najvećih zanemarenih talenata hrvatske kinematografije, redatelj Nikša Fulgosi, nije 1955. godine uspio završiti svoj dugometražni igrani prvijenac Mala Jole jer je njegova produkcija naprasno prekinuta. Fulgosiju, inače redatelju dokumentarnih obrazovnih filmova, nova prilika da pokaže svoje igranofilmsko umijeće ukazala se kad je Odeljenje bezbednosti saobraćaja tadašnjeg srpskog MUP-a naručilo od hrvatske produkcijske kuće Zora film izradu jedanaest odgojnih filmova o sigurnosti u prometu. Zadane poruke Fulgosi je prenio fascinantnom upotrebom fabule i igranofilmskih stilskih sredstava. U ovim filmovima on miješa žanrovske elemente trilera, akcijskog filma i melodrame i obogaćuje ih svojim trademarkom – duhovitom kozerijskom zaigranošću.

U programu ćemo predstaviti tri Fulgosijeva prometna obrazovna filma iz 1963., čiju je digitalnu restauraciju u rezoluciji 2K ove godine provela Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva u studiju Klik film u Zagrebu. Restauraciju je omogućila inicijativa Sezona klasičnih filmova Europskog udruženja filmskih arhiva (ACE). Projekt je realiziran uz potporu potprograma MEDIA u sklopu programu Kreativna Europa.

OPASNE IGRE (13 min) inspirirane su tada popularnim holivudskim filmovima o tinejdžerskim buntovnicima (npr. Buntovnik bez razloga Nicholasa Raya) i odgojno pokazuju što se može desiti kada tinejdžeri polude za volanom ukradenog automobila. Jednako efektno realizirane su akcijske, komične i dramske scene.

ČUVAJ SE ČASICE (17 min) još je ingenioznija smjesa akcije, melodrame i edukacije. U filmu je prisutna tipična obrazovna scena u kojoj se objašnjava utjecaj alkohola na mozak, no ono što slijedi briljantna je sekvenca mahnitanja na cesti u stilu najboljih holivudskih automobilskih potjera te iznimno upečatljiva završna scena suočavanja vozača sa svojom krivnjom, koje se ne bi postidjela niti jedna klasična melodrama.

Zadnji film iz programa, DRUGARSTVO NA PUTU (14 min), smjesa je komedije i trilera o vozaču koji iza svoje ljubazne fasade krije demonski sadizam. Fulgosijeva režija opet je jednako efektna u komičnim, kao i u fascinantnim trilerskim scenama, pogotovo onima noćnima, u kojima vozač namjerno izaziva nesreće.

Uvodnu riječ prije projekcije održat će filmski kritičar i kustos Željko Luketić i viši filmski arhivist Juraj Kukoč.