Program

curator | kustosica: Tanja Vrvilo

 REKONSTRUKCIJE 1952.-76. | RECONSTRUCTIONS 1952-76, Sanja Iveković, 1976., video, c/b, zvuk | b/w, sound, 10

 Kako bih rekonstruirala pogled na okruženje koje sam imala kao dijete, promatram prostor na različitim razinama koje odgovaraju različitim fazama mog života tijekom odrastanja. Tako određujem četiri razdoblja “gledanja” i istražujem četiri segmenta iste prostorije (kuhinje). Neprekidni pokreti kamere prikazuju objekte u ekstremnom krupnom planu, stranoj perspektivi oka, otvarajući mikrokozmos koji ostaje skriven odvojenom promatraču.

(Sanja Iveković)

 TARRAFAL, Pedro Costa, 2007., 35-mm, boja, zvuk | colour, sound, 16’

 Režija i kamera | Direction and cinematography: Pedro
Costa; zvuk | sound: Vasco Pedroso, Olivier Blanc; montaža | editing: Patrícia Saramago; produkcija | produkcija: Luís Correia, LX Filmes

Glume | With: José Alberto Silva, Lucinda Tavares, Ventura, Alfredo Mendes

Tarrafal je dio filmskog omnibusa Stanje svijeta, naručenog od strane Zaklade Calouste Gulbenkian | Tarrafal is part of The State of the World film, commissioned by the Fundação Calouste Gulbenkian

Tridesetogodišnji José Alberto dobiva nalog o izručenju. Prošle nepravde koje su zadesile migrante radnike prisiljene napustiti Portugal stapaju se s onima što postoje u sadašnjosti u ovoj molbi za sjećanje i izdržljivost. Tarrafal, šesnaest minuta, petnaest kadrova, priče i dijalozi koji se protežu smirajem seoske noći. Mjesto je prije svega jedna “soba filmaša” (Jacques Rancière) gdje glasovi izviru iz tame i nastanjuju se ovdje vječno. Razbaštinjeni gospodarima govore o svojim životima, odnosno preživljavanju: ovdje žena i njen odrasli tridesetogodišnji sinčić s dreadlocksima. Ništa nije svakodnevnije, konkretnije od situacija i informacija koje su nam ovdje ponuđene. Prva je riječ mama, obiteljske su veze sveprisutne, riječ je o povratku na Zelenortske Otoke, o tome gdje da se živi, kako da se podigne kuća, gdje da se jede.

Mjesta su imenovana i popisana: Mourão, Montinho, Achada, Ungueira, Raçatcho, Montinho de Cima, Montinho de Baixo, Milho Branco, Santana kraj Assomade. Majka drhti, ona kašlje, njene su ruke pod pazusima, grije se mislima o domovini i želi otpratiti svoje kosti na počinak. Potom je riječ o čaranju i smrti kao i u svakom drugom filmu Pedra Coste. Istim tonom majka prepričava priču iz svog kraja o vampiru koji svojim žrtvama uručuje pergament bez da oni to primijete te ih potom ubije kad se po njega vrati.

(Bernard Eisenschitz; preveo Bartol Babić Vukmir)

 NA PARADISE ROAD | ON PARADISE ROAD, James Benning, 2020., digital, boja, zvuk | colour, sound, 75’

 

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Više na Odluka – obvezno testiranje.pdf (gov.hr)
Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.
Ako ste ulaznice kupili unaprijed, a ne posjedujete EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, povrat novca možete ostvariti putem kanala kojim ste ulaznice i kupili.

U slučaju respiratornih problema, temperature iznad 37,2 ili bilo kojih drugih simptoma bolesti, molimo da odgodite dolazak u kino.