Program

Krakovski nadbiskup etiketirao je LGBTQ populaciju kao „duginu kugu“. Čečenski diktator Ramzan Kadirov jedini je nakon nacista koji se zalaže za njezino totalno istrebljenje otvaranjem konclogora. Iako čečenske vlasti to negiraju, tvrdeći da u Čečeniji ne postoje homoseksualci, pa samim time nema ni potrebe za otvaranjem konclogora u koje bi oni bili deportirani. Doduše, ljudskopravaške organizacije tvrde suprotno. Oni su neizostavni dio čečenske kampanje za „čišćenje naše krvi“. Čak se čečenske obitelji javno ohrabruju za likvidaciju svojih članova koji imaju homoseksualne, lezbijske ili transrodne sklonosti, tretiranjem tih likvidacija kao „ubojstvima iz časti“. Jer, u digitalnoj eri možeš učiniti s licem štogod ti padne na pamet. Možeš ga „blurati“ ili izmijeniti nekim drugim digitalnim skalpelom. Ali nikad ga ne možeš prikazati tako potresno u njegovoj zrnatoj crno-bijeloj esencijalnosti kao je to učinio autor ovog snažnog doksa. (Dragan Rubeša)

 

Nagrade i festivali:

Berlinale (2020) – Panorama Dokumente – nagrada publike, nagrada Teddy i Amnesty International; Sundance Film Festival (2020) – najbolja montaža; Thessaloniki Documentary Film Festival (2020) – nagrada FIPRESCI i još dvije nagrade; Hot Docs (2020) – nagrada publike; Bergen International Film Festival (2020) – nagrada Checkpoints; Millennium Docs Against Gravity (2020) – nagrada Amnesty International i posebno priznanje; Slobodna zona (2020) – nominacija za najbolji film

 

David France sineast je i istraživački novinar rođen 1959. u Michiganu (SAD). Autorov dokumentarni debi How to Survive a Plague nominiran za Oscara, bavi se počecima HIV epidemije. Autor je knjige Our Fathers o seksualnom zlostavljanju u američkoj katoličkoj crkvi, koju je koristio Dan Curtis kao inspiraciju za istoimeni TV film s Tedom Dansonom i Christopherom Plummerom.