Program

Povodom najkraćeg dana u godini, 21. prosinca, Hrvatski audiovizualni centar i nezavisna kina diljem Hrvatske pripremili su poseban program posvećen ovoj filmskoj vrsti. Tim povodom u kinu Kinoteka prikazujemo dva programa hrvatskog kratkometražnog filma, koji uključuje nagrađivane igrane, animirane, dokumentarne i eksperimentalne naslove koji su obilježili prethodnu godinu.

Program Domaći maratonci I uključuje sljedeće naslove:

COCKPERA (animirani, 4′), r. Kata Gugić

Obična borba pijetlova.

KAZNENI UDARAC (igrani, 15′), r. Rok Biček

Matija i Franjo provode popodne na seoskom nogometnom igralištu. U igri ih prekinu stariji dječaci, koji se počnu iživljavati nad Franjom. Matija pokušava zaštititi Franju, ali ne uspijeva.

Film je adaptacija epizode iz romana Črna mati zemla Kristiana Novaka, a svjetsku je premijeru imao na filmskom festivalu u Locarnu.

KULA (animirani, 4′), r. Sunčana Brkulj

Dok prolaze godine i godine, jedna mala civilizacija kreće se prema gore.

NJEMAČKI INAT (igrani, 15′), r. Silva Ćapin

Pod vrelim suncem kupači pokušavaju iskoristiti što više od plaćenog izleta na jadranskom otoku. Mama i stariji sin, zagrebačke gospođe i njihov pas, pasivno agresivni bračni par, glasni Talijani i veseli Mađari nisu ni svjesni kako im pretila Njemica svojom smrću testira odmor.

KAKO RAZGOVARATI S MAMOM (esej, 11′), r. Dalija Dozet

Ponekad je za otvaranje teme bliskosti potrebno otići na drugi kraj svijeta. Ponekad je za film potrebno ne snimiti niti kadra. Ponekad se blizina pokuša otvoriti udaljenošću a njezina nemogućnost pokuša zakamuflirati pričom o avanturi. Ponekad mislim da govorim kineski.

THE RAFT (animirani, 14′), r. Marko Meštrović

Voda je došla do grla, a vrlo brzo i preko glave. Planine su postale otoci, a otoci brežuljci u mračnim dubinama. Wall Streetom su i dalje tumarali morski psi. Venecija je još neko vrijeme plutala, a zatim… Ako je globalna katastrofa određeno mentalno stanje, onda je glazba splav.