Program

Povodom najkraćeg dana u godini, 21. prosinca, Hrvatski audiovizualni centar i nezavisna kina diljem Hrvatske pripremili su poseban program posvećen ovoj filmskoj vrsti. Tim povodom u kinu Kinoteka prikazujemo dva programa hrvatskog kratkometražnog filma, koji uključuje nagrađivane igrane, animirane, dokumentarne i eksperimentalne naslove koji su obilježili prethodnu godinu.

Program Domaći maratonci II uključuje sljedeće naslove:

REAL BOY (animirani, 6′), r. Irena Jukić Pranjić

Mlada djevojka opsjednuta je likom Jamesa Bonda. Bondovski tip muževnosti projicira na muškarce koje upoznaje u stvarnom životu, uživajući u raskoši vlastite mašte. Štiteći svoju fantaziju od realnosti, uskraćuje si mogućnost da romansu kakvu priželjkuje doživi u stvarnom životu.

U ŠUMI (igrani, 17′), r. Sara Grgurić

Saša i Filip putuju u Gorski kotar za vrijeme karantene. Saša napokon ima vremena razmisliti kako se zaista osjeća.

Film je osvojio nagradu za najbolji hrvatski film u programu Kockice na Zagreb Film Festivalu te nagradu Nest u studentskom natjecateljskom programu festivala u San Sebastianu.

SVE TE SENZACIJE U MOM TRBUHU (animirani, 13′), r. Marko Dješka

Prolazeći kroz tranziciju iz muškog u ženski rod/spol, Matia pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem.

NIŠTA JA TEBI NE GOVORIM, SAMO KAŽEM (igrani, 19′), r. Sanja Milardović

Zrinka dolazi u Rijeku da obavi location scouting za film na kojem je angažirana. Ostaje kod svoje majke Tanje čije ponašanje nije uobičajeno. U želji da sazna što se događa s majkom, Zrinka je povede u obilazak lokacija. Tanjin emotivni ispad dovodi do promjene uloga između majke i kćeri.

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma Ništa ja tebi ne govorim… osvojio je nagradu za najbolji igrani film, najbolju žensku ulogu (Olivera Baljak) i najbolji scenarij.

GRAD U KOJI MORAM PUTOVATI (dokumentarni, 10′), r. Valentina Lončarić

Kina investira u izgradnju pruge Budimpešta-Zagreb-Rijeka u sklopu izgradnje Novog puta svile. Dok na hrvatskoj političkoj sceni traje vatrena debata oko investicija Kine i EU-a u izgradnju pruge, jedna putnica koja često putuje vlakom na relaciji Zagreb-Rijeka sanja o bržoj pruzi kako bi joj ostalo malo više vremena za korisne stvari u životu.