Program

Filmsko-čitalačka grupa zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka s ciljem istraživanja odnosa filma i književnosti. Prvih nekoliko sesija posvetili smo književnim adaptacijama, a razgovor postepeno širimo i na ostale načine na koje pisana riječ ulazi u dijalog s pokretnim slikama.

U fokusu sljedeće sesije stoga nam je Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone, zbirka eseja filmskog i književnog kritičara Dragana Juraka, koja je u proljeće ove godine izašla u izdanju kuće Disput. Jurakova zbirka može se čitati kao subjektivna povijest književnosti, u kojoj analizirajući romane u rasponu od Dostojevskog, Pasternaka i Nabokova do Patricije Highsmith i Elene Ferrante govori o nizu osobnih tema: odrastanju, roditeljima, braku, razvodu i ljubavi.

Ovaj jedinstven, iskren i snažan spoj autorefleksije i umjetničke kritike potaknuo nas je da sljedeću sesiju organiziramo oko teme „Zašto čitamo, zašto pišemo“. Razgovor će se održati u kinu Kinoteka, uz sudjelovanje polaznica Filmsko-čitalačke grupe. Program će započeti čitanjem Jurakova novijeg eseja inspiriranog filmom Osuđenik na smrt je pobjegao (1956), u kojem ovo glasovito djelo Roberta Bressona dovodi u vezu s filmski dramatičnom pričom iz obiteljske povijesti, čije su mjesto radnje kino Kinoteka i njegova okolica. Esej će uživo pročitati kazališni i filmski glumac Dado Ćosić, a uskoro će biti objavljen i u sklopu online filmskog magazina Kino teka na stranici kina. Program će moderirati voditelj grupe, Mario Kozina.

Program će se održati u utorak, 8. prosinca u 19 sati u dvorani kina Kinotreka, u skladu s važećim epidemiološkim preporukama. Ulaz je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica zbog vođenja evidencije.