Program

Victor i Melinda žive u otvorenom braku: Melinda pronalazi nove ljubavnike, uz Victorovo odobravanje. No nedostatak diskrecije, kao i sve slabiji kriteriji u odabiru novih partnera, počinju smetati Victoru pa na jednoj zabavi Melindinu aktualnom ljubavniku kaže da je ubio njegova prethodnika jer mu je počeo ići na živce. S obzirom na to da navedeni muškarac zbilja jest poginuo u tajanstvenim okolnostima, Victorova šala pokrenut će lavinu događaja koji će njihov nekonvencionalni brak pretvoriti u psihološko bojno polje u kojem neće biti mjesta za zatvorenike.

Duboka voda jedan je od najslavnijih romana Patricije Highsmith, hvaljen zbog razorne analize buržujskog braka, pri čemu mržnja i inat, a ne ljubav, postaju sile koje vezu drže na životu. Roman je izvršio veliki utjecaj na niz filmskih i književnih autor(ic)a, u rasponu od npr. Nevjerne žene (1969) Claudea Chabrola pa do Nestale (2012) Gillian Flynn, koja ga navodi među svoje omiljene romane.

Roman je za veliko platno prvi adaptirao Michel Deville, pri čemu su glavne uloge izvrsno odigrali Jean-Louis Trintignant i Isabelle Huppert. Iako većim dijelom vjeran središnjoj narativnoj liniji romana, Deville je izmijenio kraj, čime je sjajno dočarao ironiju koja karakterizira Highsmithinu prozu. Do kraja godine gledat ćemo novu adapaciju romana u režiji Adriana Lynea, s donedavnim partnerima Benom Affleckom i Anom de Armas u ulogama Vica i Melinde.