Program

Šezdesetih godina prošloga stoljeća, karizmatični Chester MacFarland i njegova zavodljiva supruga Colette uplovljavaju u Atenu. Dok razgledavaju znamenitosti susreću Rydala, mladog Amerikanca koji radi kao vodič. Privučen Colettinom ljepotom te Chesterovim bogatstvom i sofisticiranošću, Rydal rado prihvaća njihov poziv na večeru. No Chester i Colette kriju mračne tajne, u koje će uskoro uvući Rydala.

Dugometražni prvijenac britansko-iranskog scenarista Hosseina Aminija, čiji je opus dotad uključivao adaptacije Thomasa Hardyja (Jude, 1995) i Henryja Jamesa (Krila golubice, 1997), koja mu je donijela nominaciju za Oscara. Aminija je Highsmithinu romanu privukao ambivalentan odnos između čitatelja i likova, koji se, za razliku od klasičnih trilera, neprestano mijenja. „Iako su postupci likova strašni i amoralni, ne možeš si pomoći a da ne navijaš za njih“, izjavio je Amini, dodavši da snaga Highsmithine proze leži u želji da istražuje „emocionalnu istinu, koju rijetko koji [filmski i književni] autor želi istražiti“.

Dva lica siječnja premijerno je prikazan u posebnom programu Filmskog festivala u Berlinu, a kritika je hvalila osjećaj za lokacije, kompleksnost karakterizacije likova te posezanje za hičkokovskim trikovima, čime je bogatstvo Highsmithina predloška sjajno prilagodio velikome platnu.