Program

Električnu energiju često uzimamo zdravo za gotovo, zaboravljajući da je ona u srži razvoja, a da način na koji je dobivamo govori mnogo o interakciji društva, politike, ekonomije i okoliša.

Dokumentarni film Energija sutrašnjice redateljice Amy Miller prati tri vrlo različite zajednice i njihove odgovore na gospodarske i ekološke probleme s kojima su suočene. U ratom razorenoj, a naftom bogatoj provinciji Arauca u Kolumbiji zajednice pokušavaju izgraditi mirovni proces odozdo prema gore. U Njemačkoj, poznatom “lideru” obnovljivih izvora energije, koja se i dalje oslanja na ugljen kao energent, aktivisti i aktivistkinje pokušavaju natjerati državu da u potpunosti odustane od eksploatacije fosilnih goriva. U Gazi, na području palestinske samouprave, zdravstveni radnici_e koriste solarnu energiju kako bi  spriječili_e svakodnevna nestajanja struje u bolnicama i spasili_e živote. Upoznajte ove tri zajednice koje se suprotstavljaju strukturama vlasti i vode borbu za energetsku samostalnost te društvenu i klimatsku pravdu.

Projekcija počinje satiričnom reklamom SUTRA, MOŽDA (2019, 4 min) redateljice Anne Fechtig:

Ona voli trešnje i voli ih kupovati u vrećici; ima pretplatu za teretanu, još nije išla. Donekle je svjesna svega, no nešto konkretno će ipak poduzeti sutra… Možda. Ovaj kratkometražni film propituje lagodnost i komfor života te značaj malih svakodnevnih rituala, kao i inerciju koja najčešće prati odluke o promjeni navika.