Program

Bliska budućnost. Razvoj biotehnologije revolucionarizirao je svijet videoigara, u kojima je virtualna stvarnost profinjena do te razine da postaje gotovo potpuno nerazlučiva od materijalnog svijeta. Vodeća dizajnerica videoigara i zvijezda gejmerske industrije Allegra Geller tijekom predstavljanja svoje najnovije igre postaje meta fanatičnih Realista, članova pokreta koji se bori protiv deformacije stvarnosti. U pratnji neiskusnog vježbenika Teda, Allegra bježi od ubojica i ulazi u igru kako bi provjerila je li oštećena.

Jedno od pitanja koja se neumorno provlače kroz Cronenbergovu filmografiju, manje ili više eksplicitno, pitanje je prirode stvarnosti. Za Cronenberga ona je u svojoj srži neumoljivo tjelesna, neminovno posredovana i oblikovana ljudskom percepcijom. Njezino proširenje i svojevrsno oslobođenje Cronenberg nalazi u tehnologiji i znanosti koje uspijevaju nadići ograničenja ljudskog tijela, a u eXistenZu upravo to postaje središnji ideološki konflikt koji dovodi do krvavog obračuna sukobljenih frakcija.

Nagrađen Srebrnim medvjedom za izvanredno umjetničko postignuće, eXistenZ je izašao u vrijeme kada je platnima harao prvi dio danas najpopularnije franšize o virtualnoj stvarnosti, Matrix sestara Wachowski. No, mada oba filma tematski dijele brojne dodirne točke, njihove su estetike dijametralno suprotne. Dok Matrix bira odmaknutu, suzdržanu hladnoću digitalnog prostora, eXistenZ virtualni svijet uranja duboko u putenu organsku fizikalnost ljudske egzistencije, istovremeno senzualno privlačnu i gadljivo odbojnu. Opremljenu pulsirajućim organskim konzolama i kablovima nalik pupčanoj vrpci koji se spajaju (i napajaju) izravno kroz leđnu moždinu. Tehnologija u Cronenbergovim filmovima uvijek teži sjedinjenju s ljudskim tijelom, putem kojeg čovječanstvo preuzima u ruke volan vlastite evolucije. Nekad s više, nekad s manje uspjeha.

Ideju za film Cronenberg je dobio za vrijeme intervjua sa Salmanom Rushdiejem, koji se u to vrijeme već gotovo deset godina nalazio pod fetvom, krijući se od javnosti u pratnji policijske zaštite.