Program

Najkraći dan u godini, 21. prosinca, tradicionalno je zadužen za Maraton kratkometražnog filma, manifestaciju kojom se istovremeno u nekoliko europskih zemalja slavi kratki filmski metar. Ovim povodom prikazat ćemo Hrvatske maratonce I i II, selekciju najboljih hrvatskih kratkometražnih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i igranih filmova, koji su obilježili prethodnu godinu. Manifestacija nastaje u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, a ulaz na projekcije je besplatan.

JUŽNO VOĆE, igrani
HR, 2019, 20 min,
Režija: Josip Lukić

Južno voće je osvježavajuće, ali na velikim vrućinama brzo se kvari.

MIKROKAZETA – NAJMANJA KAZETA KOJU SAM IKADA VIDIO, dokumentarni, animirani
HR, RS, 2020, 19 min
Režija: Igor Bezinović, Ivana Pipal

Zoki slučajno pronalazi mikrokazetu na hrpama smeća velikog odlagališta otpada na otoku Lošinju. Detaljnim istraživanjem odbačenog predmeta odajemo počast slučajnosti i mašti.

ARKA, animirani
HR, 2020, 15 min
Režija: Natko Stipaničev

Veličanstveni prekooceanski kruzer plovi morem.

OSOBA, dokumentarni
HR, 2020, 8 min
Režija: Sunčica Ana Veldić

Lockdown u ožujku 2020. Kako bi se razonodila, autorica večer provodi snimajući pejzaš osamljene uvale. U tražilu kamere otkriva zanimljiv prizor.

NEOBIČNA KUPKA GOSPODINA OTMARA, animirani
HR, 2020, 15 min
Režija: Niko Radas

Gospodin Otmar ne uklapa se u nametnute društvene norme, zbog čega biva izveden  pred sud koji ga šalje u psihijatrijsku ustanovu s ciljem da ga se vrati u društveno prihvatljive okvire. Propisana terapija nailazi na neočekivane otpore.