Program

Najkraći dan u godini, 21. prosinca, tradicionalno je zadužen za Maraton kratkometražnog filma, manifestaciju kojom se istovremeno u nekoliko europskih zemalja slavi kratki filmski metar. Ovim povodom prikazat ćemo Hrvatske maratonce I i II, selekciju najboljih hrvatskih kratkometražnih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i igranih filmova, koji su obilježili prethodnu godinu. Manifestacija nastaje u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, a ulaz na projekcije je besplatan.

PEČAT, igrani
HR, 2019, 19 min
Režija: Lovro Mrđen

Vrijeme otkucava za stranca, imigranta koji se suočava s hladnokrvnom birokracijom nepoznate zemlje dok pokušava dokazati srodstvo sa svojom mlađom sestrom i spriječiti da ih razdvoje. Nitko ne čuje glasove izgubljene u prijevodima.

TOOMAS ISPOD DOLINE DIVLJIVIH VUKOVA, animirani
EE, HR, FR, 2019, 18 min
Režija: Chintis Lundgren

Nakon što izgubi posao, seksi vuk Toomas potajno počne raditi kao žigolo kako bi prehranio obitelj. No njegova supruga Viivi također ima tajnu. Ona kriomice pohađa skup seminar za osnaživanje žena koji uključuje šibanje muških robova.

PORVENIR, eksperimentalni
HR, 2020, 12 min
Režija: Renata Poljak

Sanjajući bolje zemlje, iz generacije u generaciju zbog siromaštva, gladi i ratova odlazimo na put morem. Geografija je sudbina. Ostaju li u našem tijelu sjećanja naših djedova, ostaje li nam sudbina da bježimo i tražimo bolje zemlje upisane u tijelo?

TINA, igrani
HR, 2019, 14 min
Režija: Dubravka Turić

Zagreb, posljednji dani u godini. U starom stanu, gdje svaki predmet pripada prošlosti, Tina pokušava obnoviti obiteljske rituale. Nova godina sve je bliže, praznično veselje i vatromet nemilosrdno prodiru u njezinu intimu.

PUSTOLOVINE GLORIJE SCOTT – UMORSTVO U KATEDRALI, animirani
HR, RS, 2020, 16 min
Režija: Matija Pisačić, Tvrtko Rašpolić

London. Početak 20. stoljeća. Slavna detektivka Gloria Scott i njena družbenica Mary Lambert provode sasvim mirnu večer u svom detektivskom uredu. No nepoznati je ubojica upravo pred njihovim vratima ubio profesora Jansona. Pred njima je novi izazov.