Program

Povijesni ep Sergeja M. Ejzenštejna o Ivanu IV, caru koji je je nastojao ujediniti Carstvo, podijeljen u dva dijela. U prvome pratimo 17-godišnjeg cara i njegove sukobe s neprijateljima u redovima aristokracije, dok je drugi introspektivnije ostvarenje koje se bavi samopropitivanjem i obračunima s protivnicima, koji su mu donijeli nadimak Grozni.

Iako originalno zamišljen u tri dijela, Ejzenštejn je za života uspio snimiti samo dva. Josif Staljin, koji se poistovjećivao s carom Ivanom IV, nije bio sretan s navodnim aluzijama na vlastu vladavinu, zbog čega je drugi dio (inače završen 1946.) bio zabranjen sljedećih 12 godina, dok je snimanje zadnjeg dijela trilogije zaustavljeno, a snimljeni materijali uništeni. Ivan Grozni danas se drži za jedan od vrhunaca Ejzenštajnova zvučnog opusa te izvrstan primjer njegvoa shvaćanja dijalektike u montaži i ritmičkog promišljanja slike.

Paul Verhoeven Ivana Groznog navodi među svoje omiljene filmove, a Ejzenštejnovu vizualnu raskoš, intenzitet glumačkih nastupa te specifičan odnos prema pokretu u montaži i kadriranju često je primijenjivao u vlastitim radovima.

NAPOMENA: između prvog i drugog dijela bit će pauza.