Program

Ja – je mlada žena svojevoljno zatočena u svojoj sobi. Ti – je osoba kojoj piše svoja pisma i tekstove. On je vozač kamiona kojeg sretne po izlasku iz stana. Ona – je djevojka kojoj naposljetku doputuje.

Chantal Akerman odustala je od službenog školovanja nakon samo tri mjeseca studija, a svoje je formativne godine provela u avangardnim krugovima New Yorka 1970-ih. Reducirana filmska sintaksa, dnevnički zapisi i epistolarnost, dedramatizacija događaja, svakodnevica kao umjetnička izvedba i fluidan odnos prema seksualnosti – sve su to teme i postupci koji su obilježili strukturalistički film, underground te performersku i plesnu scenu toga vremena, a koji su postali dio Akermanina genetskog koda. Navedene utjecaje Akerman je povezala i izgradila u prepoznatljiv autorski rukupis, predstavivši novu filmsku gramatiku koju će nastaviti razvijati do kraja desetljeća, a čiji utjecaj pronalazimo i u stilskim strujama kao što je slow cinema te u opusima autora kao što su Dane Komljen i Tsai Ming-liang.

Akerman je ovaj film snimila s vrlo ograničenim sredstvima, a uz to što ga je napisala, režirala i producirala, odigrala je i glavnu ulogu.

Ciklus filmova Chantal Akerman prikazujemo u suradnji s Kraljevskim filmskim arhivom iz Belgije, agencijom Wallonie-Bruxelles International te Ambasadom Kraljevine Belgije, kojima zahvaljujemo na susretljivosti i pomoći u realizaciji programa.