Program

Od veljače 2010. godine u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu redovito se održava filmska tribina „Film i psihijatrija“. Tribina je osmišljena u okviru dodatne edukacije specijalizanata psihijatrije, a osnovna ideja je prikazivanje filmova koji govore o psihijatriji ili tematiziraju određeni psihijatrijski problem (bolest, stanje, situaciju…).

Nakon svakog prikazanog filma uvodno govore filmski kritičar i psihijatar, a zatim  slijedi rasprava u kojoj sudjeluju gledatelji. Tribina je vrlo rano prevladala okvire psihijatrije i edukacije specijalizanata te je poprimila dimenzije društvenog i kulturnog događanja.

Povodom obljetničke desete godišnjice tribine prikazat će se film Joker Todda Phillipsa, koji trenutno globalno privlači publiku ne samo zbog umjetničkih vrijednosti nego i zbog tematike koja zaokuplja današnje društvo, a to su otuđenje i gubitak empatije među ljudima. Film će komentirati filmski kritičar Dražen Ilinčić i psihijatar dr. Stanislav Matačić, predsjednik Hrvatskog psihoanalitičkog društva, a tribinu će moderirati  dr. Antonia Puljić, psihijatrica iz Klinike za psihijatriju Vrapče. Tema će biti psihopatologija glavnog lika i relevantnost filma kao dijagnoze suvremene narcističke kulture.

Pogledajte ovaj intrigantni film iz novoga ugla te nam se pridružite u raspravi, uz uvjerenje kako ćemo kroz nove spoznaje i naučiti nešto novo što nam može pomoći u svakodnevnom životu!

Tribina se održava u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, a ulaz je besplatan.