Program

Francis je mladić koji se prisjeća zastrašujućih iskustava kroz koja je nedavno prošao sa svojom zaručnicom Jane. Za vrijeme godišnjeg sajma u Holstenwallu, on i njegov prijatelj Alan bili su posjetili „Kabinet doktora Caligarija“, vašarsku predstavu izgrađenu oko mjesečara Cesarea, koji se budi pod vodstvom doktora iz naslova i proriče budućnost. Alanu poručuje da će umrijeti prije zore – i to se zaista dogodi. No Francis je uvjeren da uzrok tragedije nije nesretan slučaj, nego doktor Caligari i njegov dijabolični plan.

David Bowie navodno je pogledao Kabinet doktora Caligarija kao tinejdžer, a to je iskustvo ostavilo trajni utisak na njegovu maštu i stvaralaštvo. Baš kao i ekspresionistički filmovi 1920-ih, Bowie je svojom glazbom i personom propitivao temelje na kojima počiva stvarnost, iznalazeći nove načine da je izrazi kroz pjesme, modu i pojavnost. Također, opčinili su ga umjetnost i dekadencija Weimarske Republike, ekspresionizam i nova objektivnost u likovnosti, a filmove Wienea, Pabsta, Muranua i Langa u intervjuima je često isticao kao one kojima se uvijek rado vraća i u svome ih radu citira.

Prije Caligarija prikazujemo još jedan nezaobilazni film avangarde dvadesetih: Andaluzijskog psa (FR, 1929, 16 min) Luisa Buñuela i Salvadora Dalíja. Bowie je ovaj nadrealistički klasik prikazivao uoči nastupa tijekom promocije albuma Station to Station 1976. godine, u pratnji Kraftwerkove pjesme Radioactivity.