Program

William Douglas Street zašao je u slijepu ulicu: obavlja poslove za svog oca, no nikad nema dovoljno novca za ono što želi. Kako bi tome doskočio odluči se osloniti na svoju kameleonsku vještinu oponašanja i prilagođavanja novim životnim situacijama, uspješno se predstavljajući kao odvjetnik, kirurg s harvardskom diplomom, novinar i tako se popeti socioekonomskom ljestvicom.

Ova nevjerojatna, ali istinita priča nagrađena je Velikom nagradom žirija na Festivalu Sundance 1990. godine, no nažalost ostao je jedini film talentiranog Wendella B. Harrisa Jr.-a, koji je film režirao i u njemu odigrao glavnu ulogu.

Kameleon Street spada među filmove koji su ponudili drugačiji pogled na suvremeni afroamerički identitet. Njegovi likovi definirani su svojom rasnom pripadnosti, ali njome nisu ograničeni, a također se opiru jednostavnom moralnom određenju. I sam koncept identiteta ovdje je prikazan kao nestabilna kategorija: riječ je o odijelu, ulozi i priči koju pričamo o sebi pred drugima, pri čemu je uvjerenje kojim to radimo ponekad bitnije od klasnih, rasnih i ostalih silnica koje taj identitet oblikuju.

Ovaj rijetko viđeni klasik suvremenog afroameričkog filma prikazujemo u nedavno restauriranoj inačici.