Program

Provincijski gradić u Siciliji. Vozač kamiona Salvatore Colasberna ubijen je tijekom dostave cementa za izgradnju autoceste. Zločin se dogodio u blizini kuće Rose Nicolosi, žene čiji je muž tajanstveno nestao uoči ubojstva. Karabinjer Bellodi počinje istraživati slučaj, a svi putevi vode prema lokalnoj mafiji, organizaciji koja je po svom utjecaju u zajednici jača i od samog zakona.

Damiano Damiani prihvatio se adaptacije istoimenog romana Leonarda Sciascia iz 1961. (u nas prevedenog tri godine kasnije pod nazivom Mafija), čiji je uspjeh u Italiji ponovno oživio rasprave o fenomenu mafije i njezine moći iz sjene. S obzirom na kontroverznu narav priče, koja je insinuirala povezanost politike i organiziranog kriminala, filmaši su tijekom snimanja navodno dobivali prijeteća pisma, a čak se i pucalo na kamion koji je prenosio dnevne snimke sa seta na razvijanje.

Kao sova danju međunarodnu je premijeru imao na Berlinaleu, a osvojio je i tri nacionalne filmske nagrade David di Donatello: za najbolji film, Franca Nera kao glavnog glumca i Claudiju Cardinale kao najbolju glumicu. Spomenimo i to da je zbog „oštre i korozivne kritike društvenih institucija“ film svojevremeno bio zabranjen maloljetnicima.

U Kinoteci prikazujemo nedavno restaurirnau inačicu Damianijeva filma.