Program

Obitelj Weiss prestižna je holivudska obitelj. Otac Stafford autor je priručnika za samopomoć i osobni guru slavnih, mladi Benji dječja je glumačka zvijezda i ovisnik o opijatima, a njegova majka Christina brine se za njegovu karijeru. No iza skupe i blještave glazure krije se mračna obiteljska tajna. Njihovi životi ukrštaju se s putanjama različitih drugih likova iz holivudskog planetarija, uključujući sredovječnu glumicu Havanu koju scenariji i mladost napuštaju sumnjivo jednakom brzinom, nevinu došljakinju Agathu i mladog vozača sa zvjezdanim snovima.

Iza ugašenih kamera i reflektora, Cronenbergov je Hollywood hladna i otuđujuća moralna pustoš kojom izgubljeni, nikad siti likovi tumaraju u vječnoj potrazi za nečime što će utažiti njihovu najnoviju glad. No mjesto je to u kojem ispunjenje nije moguće. Protagonisti Karte do zvijezda arhetipski su likovi iz holivudske zbirke antijunaka – proizvodi vlastite mašinerije i dobro uvježbani pripovjedači.

Svaki od njih junak je i žrtva vlastite fikcije, u mjestu gdje se vrijeme mjeri u borama a identitet gradi na formulama odavno utabanih narativa. Obilježeni svojim tragičnim manama poput likova grčke tragedije, njihove su sudbine zacrtane, a holivudsko obećanje postaje otvoreni plamen oko kojeg likovi kruže poput unaprijed osuđenih noćnih leptira.

Ovaj satirično-sumorni prikaz mračne strane industrije zabave premijeru je imao na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je Julianne Moore osvojila nagradu za najbolju glumicu.