Program

MASTERCLASS TARIQA TEGUIJE
uz projekciju kratkih filmova Gdje si, Tariq Teguia? i Ograda
razgovor vodi Tanja Vrvilo

Tariq Teguija, alžirski filmski redatelj i fotograf, studirao je filozofiju i vizualne umjetnosti – fotografiju na Sveučilištu Sorbonne, s posebnim zanimanjem za fotografije i filmove Roberta Franka. Vrativši se u Alžir, radio je novinsku fotografiju i predavao povijest suvremene umjetnosti na Školi likovnih umjetnosti. Godine 1992. počeo je snimati filmove s bratom Yacineom, s kojim je osnovao filmsku kompaniju Neffa. Niz ranih, kratkih filmova obilježeno je iskustvom mladih u liminalnim prostorima, zatočenim na teritoriju nasilja (Kech’mouvement?, 1992., Le Chien, 1996., Rebar, 1998., Haçla, 2002.), a zatim režira trilogiju mapirajuće fikcije. U prvom dugometražnom filmu, utočište nalaze lutajući likovi koje progoni žudnja za bijegom na Sjever, u predgrađe Alžira u izgradnji (Rim, bolje nego ti, 2006.), u drugom Inland (2008.) vraća Alžir prostoru beskraja, gledajući na Jug kao srce krajolika, a treći Revolucija Zanj (2013.), čije je snimanje započelo uoči arapskog proljeća, proširuje međuprostore meditaranskog krajolika i nove politike emancipacije. Teguia je jedan od najvažnijih suvremenih filmskih umjetnika politika krajolika i slika neslaganja.

GDJE SI, TARIQ TEGUIA? (Où en êtes-vous, Tariq Teguia?, 2015, 20 min), r. Tariq Teguia

Tariqu Teguiji, filmašu geografije i putovanja, uzvraćeno je njegovo stalno pitanje Gdje si… ? On odgovara esejom ceste, u trajnom kretanju, u međuprostoru Libanona, Grčke, Alžira i Francuske, onome što ga pokreće nakon dovršetka filma Revolucija Zanj. Iz jedne zemlje u drugu, u međumrežju sastavlja portret svojih suputnika u otporu, kao i svoj vlastiti. Autocesta pod kišom, željeznička pruga, demonstracije u Barceloni, slike rata, rock koncert, projekcija Revolucije ZanjGdje si, Tariq Teguia? je pokretno pismo, odgovor „geografa političkog filma“ na poziv povodom retrospektive u Centru Pompidou i francuske premijere filma Revolucija Zanj, koji bilježi umjetničko putovanje filmaša zaokupljenog građom, teritorijem i politikama.

OGRADA (Haçla, 2003, 25 min), r. Tariq Teguia

U filmu Ograda Teguijini nađeni mladi gnjevni ljudi govore direktno u kameru o svojim osjećajima panike, zarobljenosti, beskućništva, beznađa i nemogućnosti bijega. Ograda je paradigma fobičnog prostora i označava početak filmova koji će, mjereći linije potlačenosti, slijediti topografiju liminalnih stanja i krajolika. Teguija promatra i intervjuira mlade iz Alžira u klaustrofobičnim gradskim prolazima – od sjevernog susjedstva Bab-El-Oued do rubova Aïn-Ben-Ian hvatajući obrise nemoći zatvorenog društva gdje su riječi jedini mogući prostor individualne slobode. Uklonite satelitske antene! Uklonite slike vanjskog svijeta. Izbacite sve što dolazi izvana. Sloboda, izbaci tu riječ iz naših glava. Izbrišite riječ sloboda iz naših glava. Izbrišite riječ razvitak iz naših umova. Ne učite nas to u školi. Recite nam da je svijet izgrađen na pustoši.