Program

Program koja se sastoji od tri kratkometražna filma.

SJENKA (Umbra, ES, 2020, 7 min)
Režija: Dejotas Leal

Nakon masovnog egzodusa ljudske rase sa Zemlje, uništene klimatskim promjena i ratovima, ljudi na novom planetu rekreiraju bivšu civilizaciju kroz točne kopije zemaljskih gradova, u svoj svojoj nekadašnjoj pompi konzumerizma i eskapističkih užitaka. Jedini problem ovog zamjenskog svijeta jest taj što, naime, nema prirodnog svjetla.

GUŠENJE (Asphyxia, ES, 2020, 8 min)
Režija: José Luis López Ortiz

U svojoj kratkoj formi, film Gušenje predstavlja upozorenje. Na zanimljiv način uvodi nas u mračni život tipične osobe čiji se identitet svodi na neosviještenog potrošača. Hrana iz plastične ambalaže – konzumirana iz jednokratnog plastičnog tanjura – zamotana u više slojeva plastične folije. Rečenica “ako se proizvodnja plastike nastavi ovim tempom, do 2050. godine u moru će biti više ribe nego plastike” postala je floskula na koju smo već otupjeli – prijeti li plastika u moru samo ribama ili i nama samima?

Upozorenje: film sadrži uznemirujuće scene ali usprkos tome ga preporučujemo.

2030 (FR, 2020, 8 min)
Režija: Pierre Dugowson

Uobičajen je dan u učionici jednog predškolskog razreda u Francuskoj u 2030. godini. Znojna učiteljica na termometru u učionici premoreno čita “48 °C”. Malaksalo se srušivši na stolicu, obznanjuje djeci: “Ma, gotova sam. Nema podučavanja, nije moguće…”

ZOE (Ar, 2019, 17 min)
Režija: Aretha Res

Cijeli planet pretvorio se u razrušenu post-apokaliptičnu metropolu. Svako sjećanje na prirodu izbrisano je s lica zemlje, a zrak i voda postali su dragocjeni resursi. Zoe traži i reciklira stare predmete iz zabranjene zone kako bi preživjela u velikom gradu. Usput se povezuje sa zaboravljenom i duboko skrivenom prošlošću planeta koja je postala predmetom cenzure. Usprkos ekstremnoj kontroli od strane globalnog sigurnosnog sustava i pokušajima da se zataškaju informacije o prošlosti, Zoe pronalazi tragove vegetacije. Odjednom se rađa nada o mjestu na kojem se još uvijek može pronaći priroda i rekonstruirati prošlost.