Program

Duga ulica – mladić Boris i djevojka Vera žive u istom kvartu, a upoznaju se kad ona kasno noću izgubi ključ od svog stana, a on je pozove da prenoći kod njega; Čekati – studentski bračni par Ivan i Sonja stanuje kod starice osjetljiva zdravlja te se nada da će ona što prije umrijeti kako bi riješili svoje stambeno pitanje dobivanjem njezina stana; Poslije predstave – Slučajno ostavši bez ključeva od stana, muž i žena prisiljeni su prenoćiti u hotelu. U hotelskoj sobi doživljavaju neočekivano intenzivnu ljubavnu noć, makar na kratko obnovivši gotovo zaboravljene osjećaje…

Omnibus Ključ snimljen je s namjerom da se trojici mlađih filmaša koji obećavaju – Vanči Kljakoviću (prva priča Duga ulica*), Krsti Papiću (druga priča Čekati*) i Antunu Vrdoljaku, (treća priča Poslije predstave*)koji je tad imao status popularna glumca, omogući igrano-filmski debi. Film je u Kljakovićevoj i Papićevoj priči donio određenu dozu svježine u tadašnju hrvatsku igranofilmsku proizvodnju, dok je Vrdoljakova epizoda slabije primljena.

Nagrade: Pula 65′ – Specijalna nagrada Krsti Papiću za režiju

 

Hrvatska udruga filmskih snimatelja u suradnji s Hrvatskim Državnim arhivom, Jadran filmom i kinom Kinoteka priređuje retrospektivu hrvatskih filmova. 

 

„Snimateljska filmska estetika“

 

 

Retrospektiva

 

NIKOLA  TANHOFER

Želja nam je ovim programom predstaviti direktore fotografije koji su obilježili povijest hrvatskog filma. Ovaj Ciklus predstavit će najznačajnije filmske snimatelje dugometražnih igranih filmova koji su oblikujući  likovnost  filmskog djela  ostvarili  trajni doprinos hrvatskoj kinematografiji svojom autorskom vizijom filmske fotografije.

Mada povijesno gledajući, prvi filmski zapisi na našem prostoru  nastaju početkom 20. stoljeća,  želja nam  je ovim ciklusom predstaviti filmove koji su  počeli s djelom Oktavijana Miletića kojeg se može definirati kao  prvog istaknutog  i sustavno hrvatskog  filmskog  autora, pionira i doajena hrvatske (i jugoslavenske) kinematografije te vrsnog snimatelja. Nastavljajući se na prethodni ciklus, u kojem su predstavljena djela Branka Blažine, jednog od najznačajnijih snimatelja rane povijesti hrvatske kinematografije koja svoja prva djela stvara odmah nakon završetka drugog svjetskog rata, u novom ciklusu želja nam je predstaviti djela snimatelja i redatelja Nikole Tanhofera.

 

 

Nikola Tanhofer

Biografija

Već kao sedamnaestogodišnjak bavi se filmom kao član kino-amaterskoga kluba Romanija. Studirao je na Filozofskom fakultetu. Po završetku Drugoga svjetskog rata radio je kao laborant, tonski tehničar, snimatelj-reporter, a 1949. počinje se intenzivno baviti zahtjevnim poslom snimatelja igranih i kratkometražnih filmova. Kao direktor fotografije  debitira u filmu Branka Marjanovića „ Zastava“ (1949), u kojem je odmah dostigao svjetske standarde. Prvi put u bivšoj jugoslavenskoj kinematografiji  koristi se stražnjom projekcijom. Nakon nekoliko uspješnih snimateljskih radova – „Plavi devet“ (1950), „Ciguli Miguli“ (1952), „Sinji galeb“ (1953),“ Opsada“ (1956) – kao redatelj debitira filmom „Nije bilo uzalud“ (1957). Godine 1958. snima najuspjelije ostvarenje „H-8“. Iste godine snimio je film „Klempo“, jedan od prvih hrvatskih filmova u boji. Do 1970. godine, kada snima svoj zadnji film „Bablje ljeto“, realizirao je još pet filmova. Godine 1969. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu utemeljio je Odsjek filmskog i televizijskog snimanja, gdje je bio i predavač. Objavio je knjigu Filmska fotografija (1981) i studiju O boji (1997). Primio je brojna priznanja, među kojima je i Vjesnikova nagrada Krešo Golik za životno djelo u filmskoj umjetnosti.