Program

Frank White vođa je jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija u New Yorku. Nakon nekoliko godina provedenih iza rešetaka, izlazi na slobodu. Njegov cilj je prikupiti novac da spasi bolnicu u siromašnoj četvrti, kojoj prijeti zatvaranje. No da bi u tome uspio, morat će uspostaviti kontrolu nad trgovinom drogom u čitavom gradu i riješiti se konkurencije, što neće biti nimalo lako. A tu su i političari i policajci koji će dati sve od sebe da mu otežaju planove.

Baš kao i Michael Corleone u Kumu 3, i Frank White želi se iskupiti činom od općeg dobra, a da pritom zadrži poziciju vladara iz sjene. No dok je Coppolin junak pokazivao znakove zamora, Ferrarin White pomeo je talijansku konkurenciju. To možda i najbolje ilustrira scena u kojoj White odlazi u Malu Italiju kako bi dogovorio uvjete suradnje s talijanskim bossom, inače rasistom i ksenofobom. Kada mu to ne uspije, hladnokrvno ga ubija, a članove njegove bande pozove da krenu raditi za njega. Ferrara je time i simboličk eliminirao nasljeđe talijanskih mafijaša odbacivši njihovu ksenofobnu etničko-rasnu podjelu kao arhaičnu i beskorisnu. Jer Frank White je bijeli mafijaš, koji svoje suradnike ne bira prema etnicitetu ili boji kože. Štoviše, svi su njegovi suradnici Hispano- i Afroamerikanci.

Ferrara je prekinuo i s nasljeđem blacksploitation klasika kao što je Crni Cezar (Black Caesar, 1973) Larryja Cohena, čija se borba za moć također vodila i u pitanju rase, a otvorio je vrata filmovima o crnim gangsterima kao što su New Jack City (1991) i Sugar Hill (1993), koji su bili popularni devedesetih.

Kralj New Yorka bio je veći hit u videotekama nego u kinima, a zahvaljujući svom rapom i hip hopom nakrcanim soundtrackom, stiliziranoj režiji i nikad karizmatičnijim Christopherom Walkenom u naslovnoj ulozi, izgradio je kultni status i izvršio veliki utjecaj na hip hop kulturu (glazbenik Notorious B.I.G. primjerice nazivao se „crnim Frankom Whiteom“). Ferrarin ušminkani neo noir i dalje osvaja svojom atmosferom, vizijom i kulerštinom, a u Kinoteci ćemo prikazati nedavno restauriranu verziju.