Program

Radnjom smješten u 1979., godinu prije početka desetljeća koje će definirati krilatica „pohlepa je dobra“, posljednji dio Coppoline trilogije govori o pokušaju Michaela Corleonea da se iskupi i spasi dušu. Šezdesetogodišnji Michael postigao je sve za čime je žudio: novac, moć i utjecaj, no i dalje traži načine da ozakoni kriminalne poslove pomoću kojih je izgradio carstvo. Dok se pokušava poslovno povezati s Vatikanom, Michael će se suočiti s još moćnijim protivnikom, a pritom će se nastojati iskupiti pred svojom bivšom suprugom te spriječiti vezu svoga nasljednika i vlastite kćeri.

S obzirom na financijski uspjeh i kulturološki značaj prva dva Kuma, treći nastavak bio je jedan od najiščekivanijih filmova sezone. Stoga nije neobično da su konkurentski studiji požurili dati zeleno svjetlo za nekoliko filmova na temu mafije, ne bi li se okoristili hypeom. U rujnu i listopadu 1990. u kina su pušteni Dobri momci (Goodfellas) Martina Scorsesea, Odabrani (State of Grace) Phila Janoua, Kralj New Yorka (King of New York) Abela Ferrare i Millerovo rasrkižje (Miller’s Crossing) Joela Coena. Svaki je predstavljao originalni doprinos opusu gangsterskog filma, pri čemu su Scorsese i Ferrara ponudili i novu žanrovsku paradigmu, koju su mnogi rado prihvatili.

Kada je Coppolin i Puzov film napokon ugledao mrak kinodvorana u prosincu iste godine, stekao se dojam da je i trilogiji vrijeme za penziju, baš kao i njegovu antijunaku Michaelu Corleoneu. Unatoč brojnim (zasluženim) kritikama na račun arhaičnosti, samodopadnosti i dvojbenih odluka u odabiru glumaca, Kum 3 i dalje plijeni pozornost Coppolinom zanatskom umješnošću, osjećajem za dramu, pripovijedanje i spektakl. To posebno dolazi do izražaja u grandioznoj, opernoj završnici kojom su Coppola i Puzo zaključili svoju priču o gubitku duše Michaela Corleonea, ali i same Amerike.

Coppola je u međuvremenu izabcio još dvije verzije filma: Final Director’s Cut iz 1991. i The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone iz 2020., a u Kinoteci prikazujemo originalnu kinoverziju.