Program

Sarah, djevojčica iz predgrađa, od roditelja dobiva zadatak da pripazi na svog malog brata dok su oni izvan kuće. No Sarah ima druge planove pa nesmotreno poželi da joj brat nestane. Želju će joj ispuniti Kralj Goblina, koji otima dječaka i sakriva ga u svome dvorcu. Sarah je očajna, no dobiva priliku spasiti stvar – samo treba riješiti tajnu labirinta koji okružuje goblinski dvorac.

Ako su tinejdžeri ranih 1970-ih svoj prvi susret s Davidom Bowiejem imali u liku svemirca Ziggyja Stardusta, njihova djeca bliski susret s Bowiejem imala su u kostimu Kralja Goblina, bića iz mašte majstora lutkara Jima Hensona. Labirint je potpuno otkačeni dječji film, u kojem se utjecaji bajki braće Grimm, Čarobnjaka iz Oza i Alise u Zemlji Čudesa spajaju s ironičnim humorom Monthyja Pythona, što nije ništa neobično uzmemo li u obzir da je autor scenarija jedan od članova Letećeg cirkusa – Terry Jones.

Rezultat je film u kojem podjednako mogu uživati i djeca i odrasli. Izuzetno maštovita scenografija, kostimi i lutke uvest će mališane u svijet mašte u potpunosti izgrađen bez računalnih efekata, na koje smo danas navikli. Zreliji gledatelji primijetit će niz rubno bezobraznih, psihoanalitičkom simbolikom začinjenih trenutaka, s Bowiejem koji se u vrlo pripijenom trikou razbacuje s djetetom kao da je odbojkaška lopta.

U vrijeme svoje kinodistribucije Labirint je podbacio na blagajnama, no s vremenom je izgradio kultnu sljedbu među klincima i njihovim roditeljima, a i dalje se često prikazuje na velikim platnima diljem svijeta.