Program

Luka i Jaglika mlad su par iz sela izoliranog usred crnogorskoga krša. S obzirom na to da im život nije nimalo jednostavan, prihvaćaju poziv svoga kuma Žorža da slijede njegov primjer i odlaze na Jadran, gdje pronalaze posao kao sezonski radnici. No dok Luka postaje radnik u solani, Jagika se zapošljava kao spremačica u nudističkom kampu, u kojem će slobodan odnos prema tijelu i razgolićenosti doći u okršaj s njihovim vrlo krutim tradicionalnim odgojem i stavovima.

Lepota poroka jedan je od legendarnih jugoslavenskih filmova 1980-ih: vješto kombinirajući interes za crnogorsku ruralnu tradiciju, crni humor i meku erotiku, redatelj Živko Nikolić snimio je neobičnu priču o sukobu modernosti i tradicije, konzervativizma i progresivnosti. Riječ je o još jednom filmu koji istražuje način na koji ekonomska autonomija i znanje utječu na tradicionalne rodne odnose, pritom predstavljajući i priču o razvoju jedne grane turizma na Jadranu.

Mira Furlan za svoj je nastup nagrađena Zlatnom Arenom na Pulskom filmskom festivalu, a film je bio izrazito popularan i među publikom.