Program

Dvadesetih godina za vrijeme prohibicije u Chicagu, Johnny Lovo angažira mladog nasilnka Tonyja Camontea da eliminira vođu suparničke bande. Lovov cilj je ovladati poslovima ilegalnog točenja alkohola te postati vodeći boss u gradu. No Tony je ambiciozan i agresivan pa će uskoro i sam doći na ideju da slijedi stope svoga šefa.

Iako je gangsterski film kao žanr prepoznat i prije nego su filmovi progovorili (npr. von Sternbergovo Podzemlje iz 1927.), pojava zvuka učinila ga je posebno atraktivnom među publikom. Akcijske scene i napetost pojačani su realističkim zvukovima pištolja, strojnica i škripućih automobilskih guma, a dodatna uvjerljivost proizlazila je i iz živopisnih dijaloga, koji su uključivali urbani sleng te šarolike lokalne i etnički obojane idiome engleskog jezika.

Lice s ožiljkom se, uz Državnog neprijatelja br. 1 i Malog Cezara (oba iz 1931.) drži za jedan od kamena temeljaca gangsterskog filma. Inspiriran je životom ozloglašenog čikaškog kriminalca Ala Caponea, a zbog nasilja, seksualnosti i navodno glorificirajućeg načina na koji prikazuje život kriminalaca naišao je na velike probleme s cenzurom. Iz tog razloga u film su dodani telopi kojima se osuđuju likovi i događaji o kojima film govori, a (uz Hawksovo protivljenje) ubačene su i dodatne scene kojima se podcrtavaju navedene poruke.

Zbog svega navedenog, Hawksov film u kina je stigao godinu dana kasnije od završetka produkcije, a bio je zabranjen za prikazivanje u nekoliko saveznih država. No unatoč tome, prometnuo se u klasik gangsterskog filma, a Hawksova uzbudljiva režija, izvrsno napisani scenarij Bena Hechta te karizmatični nastup Paula Munija i danas impresioniraju.

Godine 1983. Brian De Palma snimio je ništa manje kontroverzni remake s Alom Pacinom u glavnoj ulozi.

 

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Više na Odluka – obvezno testiranje.pdf (gov.hr)
Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.
Ako ste ulaznice kupili unaprijed, a ne posjedujete EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, povrat novca možete ostvariti putem kanala kojim ste ulaznice i kupili.

U slučaju respiratornih problema, temperature iznad 37,2 ili bilo kojih drugih simptoma bolesti, molimo da odgodite dolazak u kino.