Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazivat ćemo filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Margaret je newyorška manekenka koja želi postati slavna. No ovisna je o drogi, što uvelike iskorištva njezin suparnik Jimmy. Istovremeno, na vrh zgrade nasuprot Margaretina stana spušta se maleni NLO, čiji su putnici došli na zemlju u potrazi za heroinom. No izvanzemaljci uskoro otkrivaju da su feromoni koje ljudski mozak ispušta tijekom orgazma puno ugodniji od onih izazvanih drogom te se počinju miješati u Margaretin seksualni život.

Izrastao iz newyorške avangardne new wave scene ranih 1980-ih, Liquid Sky je remek-djelo američkog undergrounda te modno-glazbeni trip u specifično stanje uma i stil života. Ovaj „dvosatni čin imaginacije“, kakvim ga je prozvao Time Magazine, prikazujemo u novoj digitalno restauriranoj verziji.