Program

U sklopu filmskog programa Ekologije skrbi: novi savezi u ožujku ugošćujemo slovensku umjetnicu i kustosicu Maju Hodošček. Prikazat ćemo njezina dva filma, Training i For Your Pleasure, a nakon projekcije slijedi razgovor na temu umjetničine prakse i položaja unutar sustava suvremene umjetnosti. Hodošček u svojoj recentnoj praksi istražuje neoliberalizam i prekarni rad koji se bazira na samopoduzetništvu, te radi primarno u mediju videa koji su dijelom zasnovani na neobičnom a naizgled jednostavnom eksperimentu.

U video radu Training (2019.) Maja Hodošček prisustvuje na dvije intenzivne obuke različitog karaktera u lokalnoj srednjoj školi. Ono što čujemo u filmu jest edukacija namijenjena nastavnicima srednjih škola i vodi je pozvani profesionalni trener. Cilj sesije treninga je predstaviti ideju poduzetništva kao modela za napredni način poučavanja. Trener, sa svojim visokim motivacijskim pristupom, pokušava uvjeriti nastavnike da je orijentacija prema poduzetničkom načinu razmišljanja jedini mogući put poučavanja kako bi se nosili s izazovima suvremenog života. S druge strane, ono što gledamo je trening u dvorani za tjelesni odgoj tijekom redovnog školskog sata u kojem su učenici umorni, vježbaju vrlo sporo a neki od njih gotovo da spavaju. Drugi film koji ćemo pogledati je For Your Pleasure (2021.). Nastao je u seriji radova koji primjenjuju sličan koncept, u kojem mlada glumica nastupa pred kamerom nekoliko sati bez ikakvih uputa ili scenarija, prepuštena sama sebi kao jedinom izvoru materijala. Ona se obraća oku kamere kao alatu desubjektivizacije te ispituje očekivanja koja su pred nju postavljena od stane režima vizualnog, ujedno se odbijajući identificirati s konstruiranim fantazijama koje su na nju projicirane. Film je intenzivan prikaz emocija i stavova povezanih sa sustavom kategorizacije i prekarnog rada te izaziva gledatelja_icu kao i samu redateljicu.

Razgovor s Majom Hodošček dio je programa Ekologije skrbi: novi savezi financiranog od Hrvatskog audiovizualnog centra i gradskog Ureda za kulturu i civilno društvo.