Program

Neispunjena majka i kućanica Sarah utapa se u monotoniji svakodnevne brige za dijete, dok njezin muž gleda internetsku pornografiju zatvoren u svom uredu. Brad je nezaposleni otac čija je supruga uspješna dokumentaristica, frustrirana njegovom nemogućnosti da konačno položi pravosudni ispit. Kada se upoznaju u obližnjem parkiću, dvoje zanemarenih roditelja započinju strastvenu aferu. Istovremeno, u bostonsko predgrađe doseljuje se osuđeni pedofil i unosi nemir u zajednicu imućnih obitelji.

Snimljen prema romanu popularnog pisca Toma Perrotte, čija su ostvarenja adaptirana u niz filmskih i TV uspješnica (Izborni dani, Preostali, Gospođa Fletcher), Mala djeca satirična je melodrama o naličju američkog sna i kompleksnom položaju žudnje unutar krhkog ideala nuklearne obitelji.

Guleći tapete s ulickanih zidova američke srednje klase, Todd Field otkriva duhovit i bolan triptih umrtvljenih života i potisnute želje sputanih čvorom individualnih i društvenih tjeskoba, strahova i konformizma. U pratnji komentara sveznajućeg pripovijedača, američka suburbija postaje poput flore i faune u prirodoslovnom dokumentarcu, čiji gledatelji nismo samo mi, već i likovi, otuđeni od samih sebe i svojih života u kojima sudjeluju tek kao mjesečari, lišeni strasti.

Kompleksan odnos likova prema vlastitoj žudnji i njezinoj transgresivnoj prirodi sjecište je u kojem se susreću njihovi narativi, a kao ultimativna brana njezinom prelijevanju izvan granica prihvatljivog postavljena su djeca. Roditeljstvo je poput neminovne sudbine koju su likovi pasivno prihvatili, a ne rezultat želje za djecom. Ta je želja pak ponuđena samo u svojoj najdestruktivnijoj, izobličenoj formi, u liku pedofila Ronnieja. Ironično, Ronnijev odnos s majkom jedini je odnos snažne i beskompromisne ljubavi roditelja i djeteta prikazan u filmu, te ujedno i jedini potencijalni izvor iskupljenja (ne samo) njegovog lika.

Obilježen vrhunskim glumačkim izvedbama i pronicljivim scenarijem, film je nominiran za Oscara za najbolju glumicu, sporednog glumca i adaptirani scenarij.