Program

Andrija Mardešić i David Kapac, selektori programa:

Crveno na bijelom? Stranac koji donosi poklone? Užarena peć na drva? Božić? Djed Mraz? Ništa od navedenog. Crveno na bijelom su tragovi krvi u snijegu. Toplina peći na drva, intimna bliskost ničije, ali svačije žene. I stranac koji donosi poklone je revolveraš koji ubija mučki s leđa. Ništa ne vršti zimsko i blagdansko vrijeme poput predivne bunde Warrena Beattyja zatočenog u snježnom paklu rudarskog grada. Kao i melankolični glas Leonarda Cohena. Altmanov antivestern pravi je biser zimske čarolije i noćne more idealne za gledanje dok svi spavaju, a stranac u crveno bijelom samo što nije se spustio niz kamin.

SINOPSIS:

Karizmatični, ali ne osobito inteligentni John McCabe stiže u zimom ogrnuti gradić na američkom zapadu s namjerom da u njemu izgradi bordel. U isti grad uskoro stiže i gospođa Miller, profesionalna madame, koja McCabeu nudi svoje profesionalno iskustvo i znanje u vođenju projekta. Posao u bordelu cvjeta, a McCabe i gospođa Miller zbližavaju se unatoč razlikama u svjetonazoru i karakteru. No njihovu idilu prekinut će velika korporacija koja će, privučena zalihama ugljena, pokušati pod svaku cijenu otkupiti McCabea ili mu zatvoriti posao.

Tijekom 1970-ih Robert Atlman je izokrenuo, raščetvorio, a potom ponovno sastavio brojne klasične žanrove: film noir, mjuzikl, gangsterski film, a u McCabeu i gospođi Miller istu je stvar napravio s „najameričkijim“ žanrom – vesternom. Rezultat je impresivan revizionistički (anti)vestern, koji krase duhoviti likovi i dijalozi, sjajna zimska atmosfera i aromatična muzika Leonarda Cohena.