Program

Razgovor o važnosti medijske pismenosti otvara PROJEKCIJA dokumentarnog filma Medijska pismenost mladih koji baca svjetlo na važnost medijskog opismenjavanja ne samo mladih, već svih društvenih skupina. Različite sugovornice i sugovornici iz zemalja naše regije iznose svoje viđenje uloge medija u suvremenim društvima, karakteristika današnjih medija i važnosti navika praćenja i konzumacije medijskog sadržaja različitih skupina građana.

O FILMU:
MEDIJSKA PISMENOST KROZ GENERACIJE, dokumentarni
režija: Zašto ne
RS, HR, ME, 2021, 45 min

Dokumentarni film prati tri osobe različite životne dobi – srednjoškolku iz Bosne i Hercegovine, studenticu iz Hrvatske i umirovljenu profesoricu i iz Srbije. Kroz film se nastoji doći do saznanja o iskustvima, preferencijama i stavovima različitih generacija o informiranju, medijima i medijskoj pismenosti.

S druge strane, izjave različitih sugovornika i sugovornica iz regije koji/e djeluju u medijskom polju, akademskoj zajednici i civilnom društvu, pružaju uvid u razumijevanje pojma medijske pismenosti te nivo razvoja ove kompetencije kod građana/ki Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske unutar različitih generacija. Film nastoji ponuditi i korisne praktične savjete, ali i dati mišljenja i preporuke u kontekstu unapređenja medijske pismenosti u regiji.

Film je nastao u suradnji s nevladinim organizacijama Juventas iz Crne Gore, Novosadskom novinarskom školom (NNŠ) iz Srbije,“Zašto ne” iz BiH i Gongom iz Hrvatske, u sklopu projekta “WeB Media Literacy”, koji je podržala Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA).