Program

„Na drugi pogled“ je program kina Kinoteka posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni, pogrešno shvaćeni ili s vremenom zaboravljeni, a koji su sazreli da ih se pogleda svježim očima i otkrije.

Novo izdanje programa donosi dugometražni prvijenac Petera Bogdanovicha, Mete, koji je snimio za poznatog producenta i redatelja eksploatacijskih filmova Rogera Cormana. Riječ je o jednoj od zadnjih uloga velikog glumca iz filmova strave Borisa Karloffa, a legenda kaže da je film nastao zato što je Karloff ostao dužan Cormanu još dva radna dana prije nego mu je istekao ugovor. Bogdanovich je dobio otvorene ruke da snimi što god želi, pod uvjetom da angažira Karloffa, iskoristi materijale iz ranijeg Cormanova filma Teror (The Terror, 1963) te ostane unutar budžeta.

Priča je sljedeća: dok se vremenšna zvijezda filmova strave, Orlok, priprema za premijeru svog novog filma, jedan američki mladić prikuplja impresivni arsenal vatrenog oružja te počinje nasumično pucati po automobilima na cesti. Dva filmska čudovišta: jedno klasično, iz gotičkih zamaka iz egzotičnih krajeva, te ono suvremeno, s ljudskim licem i iz susjedstva, srest će se licem u lice u drive-in kinu.

Lik ubojice inspiriran je „teksaškim strijelcom“ Charlesom Whitmanom, masovnim ubojicom iz Teksasa koji je u dobi od 24 godine ubio svoju suprugu i majku te zatim počeo nasumično stijeljati ljude na Sveučilištu u Austinu, skriven u obližnji toranj. Film je pušten u kina nedugo nakon atentata na Martina Luthera Kinga i Roberta F. Kennedyja, što je temi kojom se bavi dalo na relevatnosti u odnosu na aktualna zbivanja, no unatoč tome (ili baš zbog toga) nije dobro prošao na blagajnama.

Bogdanovicheve Mete predstavljaju neotkriveni dragulj novog Hollywooda, meta-horor o žanru i vremenu u mijeni, koji je zreo da ga se ponovno otkrije.

Napomena: zbog nemogućnosti pronalaska kvalitetne filmske ili HD kopije, film puštamo u SD inačici (koja – spomenimo i to – u kinu izgleda dosta dobro).