Program

Posljednje tri godine Sam Bell radi kao rudar helija na Mjesecu. Na postaji je potpuno sam, a jedino mu je društvo inteligentno računalo GERTY. Dva tjedna prije isteka ugovora i povratka na Zemlju svojoj obitelji doživjet će nesreću na poslu, a nakon što se probudi počet će ga mučiti neobične halucinacije.

Mjesec je dugometražni prvijenac britanskog filmskog redatelja Duncana Jonesa, inače sina Davida Bowieja pa slobodno možemo reći da nije bilo Bowieja, ne bi bilo ni Mjeseca. Jonesov pristup SF-u blizak je senzibilitetu znanstveno-fantastičnih filmova 1970-ih, koji su žanrovske trope koristili kako bi se ambicioznije pozabavili pitanjima etike, odnosa društva i tehnologije i percepcije stvarnosti.

Bowiejev utjecaj vidljiv je i u promotivnim materijalima Jonesova filma: dizajn filmskih plakata referira se na apstraktnu scenografiju 2001: Odiseje u svemiru, ali i na ikonički kostim japanskog dizajnera Kansaija Yamamoto Tokyo Pop – vinilski kostim koji je Bowie kao Ziggy Stardust nosio na istoimenoj turneji.