Program

Mike Waters je mladić koji živi na ulici, baveći se prostitucijom. Pati od narkolepsije, bolesti spavanja zbog koje iznenada usne u neprimjerenim situacijama. Jednom prilikom upoznaje Scotta Favora, nešto starijeg i iskusnijeg mladića, koji se prostitucijom bavi iz bunta prema svom privilegiranom podrijetlu. Među njima se razvija prijateljstvo, a Scott će pratiti Mikea u potrazi za majkom, koja ga je davno napustila.

Moj privatni Idaho jedan je od kultnih filmova devedesetih te jedan od naslova koji je pomogao etablirati struju novog queer filma – serije naslova koji su o LGBT identitetu progovorili na estetski svjež i tematski provokativan način, s kompleksnim prikazom pojedinaca koji su društvo svjesno odbacili prije nego je ono odbacilo njih.

Van Santov film gledatelje i dalje osvaja svojom maštovitom pričom o potrebi i potrazi za ljubavlju, osamljenosti i životu na margini, a posebnu snagu filmu daju karizmatični i za ono vrijeme hrabri nastupi Rivera Phoenixa i Keanua Reevesa u glavnim ulogama.

Agnès Varda isticala je Moj privatni Idaho među svoje omiljene naslove, a zanimljivo je da dijeli određene sličnosti s njezinim filmovima: Mike djeluje kao duhovni brat Mone iz Bez krova i zakona, dok scene seksa stilizirane u žive slike podsjećaju na sličan postupak iz Vardine Sreće.