Program

Andrija Mardešić i David Kapac, selektori programa:

Zamislite idealan Božić – vi ste Jean-Louis Trintignant, jedan od najvećih francuskih glumaca, simbol uglađenosti, šika i karizme. Izađete na polnoćku, tu se zagledate u ženu za koju odlučite da je žena vašeg života. Naletite na starog prijatelja s kojim provedete ugodno vrijeme uz vino i Pascalovu filozofiju. Frend vas odvede na after kod svoje frendice, predivne razvedene žene koja želi s vama svašta nešto. Zbog snježne mećave prisiljeni ste spavati s njom u krevetu jer ne možete doma. I što vi radite? Prepustite se užicima i kušnji ili vam moralna načela nalažu da popijete tabletu, okrenete se na drugu stranu i čekate ovu prvu iz crkve? Éric Rohmer je sve samo ne toliko banalan da vam ovu dilemu, koju većina ljudi uopće i ne bi smatrala dilemom, dovede u pitanje preispitujući sve kontradikcije koje kontroliraju ljudske akcije i želje: razum i instikt, sudbinu i slobodnu volju, vjeru i ateizam.

SINOPSIS:

Tijekom božićnog raspusta u jednom francuskom gradu, četvero samaca slučajno se nađe u različitim razgovornim situacijama. Neki od njih su ateisti, neki katolici, a u svojim razgovorima osvrću se na Blaisea Pascala, matematiku, etiku, ljudsko postojanje te naravno – muško-ženske odnose.

Novovalovski redatelj Éric Rohmer poznat je po filmovima koji nizom istančanih dijaloga raščlanjuju pitanja ljudske prirode, filozofije i u ovome slučaju – vjere. Moja noć s Maud treći je film iz Rohmerova ciklusa Šest moralnih priča, a glavnu je ulogu odigrao veliki francuski glumac Jean-Louis Trintignant.