Program

Andrija Mardešić i David Kapac, selektori programa:

Kao što je Stric nastao iz sebičnih razloga, da zagorčamo život svim našim prijateljima koji su imali stričeve u Njemačkoj i najbolje poklone, tako je i ovaj film na programu iz isključivo sebičnih razloga. Iako ide svake godine na svim televizijama, ovaj program u Kinoteci je jedina prilika da vidimo Chevyja Chasea na velikom platnu jer u djetinjstvu to nikad nismo imali priliku i mislimo da nas je to osakatilo za cijeli život.  Shvatili smo da, ako pogledamo ovaj film na velikom platnu, postat ćemo puno bolji ljudi nego prije. Svatko treba malo Chavyja Chasea u svome životu, a uostalom, koja je poanta Božića nego da smo bolji jedni prema drugima?

SINOPSIS:

Vrijeme je adventa i pripreme za blagdane u punom su jeku. No rijetko se čiji entuzijazam može mjeriti s Clarkom – glavom obitelji Griswold, koji bez ikakve zadrške želi svojoj obitelji omogućiti Božić iz snova. Iako je navikao na to da mu se planovi rijetko kad realiziraju onako kako je zamislio, ništa ga neće pripremiti na trenutak u kojem će na njegova vrata pozvoniti roditelji njega i supruge Ellen, koji će kao i svake godine praznike provesti s njima. Kaos slijedi.

John Hughes jedan je od autora čija je estetika definirala 1980-e. Napisao je i producirao mnoge komedije i filmove o odrastanju, a prema kratkoj priči Vacation 58′ objavljenoj u satiričkom časopisu National Lampoon pokrenuo je seriju filmskih uspješnica o putešestvijama obitelji Griswald i njihovim godišnjim odmorima diljem svijeta. Najluđi Božić treći je nastavak serijala i može se gledati samostalno od prethodnika, a zahvaljujući razuzdanom i politički nekorektnom humoru s punim se pravom nalazi na popisima najboljih – i najluđih – božićnih filmova svih vremena.