Program

Susan Morrow uspješna je galeristica, čiji je privatni život zapeo u monotonom braku. Jednoga dana poštom dobiva rukopis romana Noćne životinje, nasilnu i uznemirujuću priču o zasjedi, zločinu i odmazdi. Autor je njezin bivši muž Edward, čovjek kojeg nije vidjela 20 godina. Zatečena Edwardovom gestom, ali i mračnjaštvom i intenzitetom priče, Susan se počinje pitati je li roman neka vrsta komentara na njihovu vezu, odnosno osveta upakirana u literarnu formu.

Noćne životinje drugi su dugometražni film modnog dizajnera Toma Forda, a njime je potvrdio da uspjeh njegova prvijenca Samac (A Single Man, 2009) nije bila slučajnost. Naprotiv, Ford je dokazao da se u dramaturgiji, filmskim izražajnim sredstvima i radu s glumcima snalazi jednako vješto koliko i sa škarama, tkaninama i modelima.

Temeljene na romanu Tony & Susan američkog pisca Austina Wrighta, Noćne životinje bešavno prepleću nekoliko pripovjednih razina: Susaninu okvirnu priču, flashbackove na bivšu vezu i zaplet Edwardova romana koji je prikazana kao film unutar filma. Ford pritom kreativno koristi mizanscenska rješenja, kompoziciju kadra i montažu kako bi pratio tijek Susaninih misli, pri čemu i gledatelja vješto upleće u dešifriranje Edwardove poruke. No postoji li uopće poruka, tj. odnos između zapleta romana i veze nekadašnjih supružnika ili Susan samo projicira vlastiti osjećaj krivnje na tekst koji s njom zapravo nema veze?

Fordove Noćne životinje vizualno su uzbudljiv metatriler o tome kako čitamo i tumačimo fikcionalna djela, o važnosti koju osobna iskustva imaju u razumijevanju priča te o čitatelju (i gledatelju) kao sukreatoru filmskog ili književnog teksta.

Na filmskom festivalu u Veneciji Noćne životinje osvojile su Veliku nagradu žirija, izvrsne uloge odigrali su Amy Adams, Jake Gyllenhaal i Aaron Taylor-Johnson, a Michael Shannon bio je nominiran za Oscara za ulogu detektiva.