Program

Filmsko-čitateljski klub zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka, osnovan s ciljem istraživanja odnosa filma i književnosti. Fokus razgovora predstavljaju filmske adaptacije književnih djela, a od ove godine otvaramo se i ostalim načinima na koje pisana riječ ulazi u dijalog s pokretnim slikama.

Obitelj Jarrett još uvijek se oporavlja od tragedije koja ih je nedavno zadesila – tragične smrti njihova starijeg sina Bucka. Mlađi sin, Conrad, upravo se vratio iz psihijatrijske bolnice, gdje je boravio zbog pokušaja samoubojstva. S obzirom na to da se ne uspijeva prilagoditi svakodnevnom životu, obitelj ga šalje doktoru Bergeru, psihoterapeutu s netipičnim i progresivnim metodama liječenja. Ove sesije pomoći će čitavoj obitelji da se nauče nositi s tragedijom, ali i s ostalim tenzijama koje su oblikovale njihov odnos.

Redateljski prvijenac glumca Roberta Redforda adaptacija je istoimenog bestsellera autorice Judith Guest. Roman je bio hvaljen zbog hrabrog i autentičnog pristupa temama depresije i mentalnog zdravlja, a izazvao je i kontroverze zbog netipičnog načina na koji je prikazao dinamiku jedne nuklearne obitelji, posebice odnosa roditelja i djece. Redfordov film krase sve vrline kao i Guestin predložak, a dodati im možemo odlične glumačke nastupe, posebice dvadesetogodišnjeg Timothyja Huttona, koji je za svoj nastup osvojio i Oscara. Obični ljudi nagrađeni su i Oscarima za najbolji film, režiju i scenarij, a danas ga se drži za klasik sedme umjetnosti.