Program

Andrija Mardešić i David Kapac, selektori programa:

Kada anksioznost od forsiranja božićnog ugođaja dosegne svoj vrhunac, kada sve sumnje, dileme, problemi u obitelji i najdublje potisnute žudnje za tjelesnim užicima (ne za puricom i kolačima) isplivaju kao septička jama kod Griswoldovih; i kad grad izgleda kao nadrealna bajka, a Boris the Blade stoji u istom kadru sa Maverickom, to je idelalan seting za noćnu moru. Što onda preostaje? Otići na najepskiji božićni domjenak u povijesti kinematografije, koji uključuje orgije pod maskama ili napraviti ono što već dugo nisi sa svojom ženom napravio, a što Nicole Kidman implicira u zadnjoj rečenici filma? Nećemo ulaziti u vašu intimu kao što je Kubrick ušao u brak Cruisea i Kidman, odluka je na vama, ne impliciramo ništa, ali ne zaboravite da je za ulazak na domijenak ključna riječ fidelio.

SINOPSIS:

Liječnik Bill Harford i njegova supruga Alice pozvani su na božićnu zabavu, gdje oboje dolaze u priliku da prevare svoga bračnog partnera, no nitko ipak ne poklekne pred iskušenjem. No sljedeći dan nakon što Alice prizna Billu da ga je jednom gotovo ostavila zbog erotske avanture, Bill se neočekivano upušta u noćnu odiseju tijekom koje će i sam doći u napast da istraži granice svoje vjernosti.

Oči širom zatvorene posljednji su film Stanleya Kubricka, većim dijelom završen netom prije njegove iznenadne smrti. Riječ je o erotsko-psihološkoj drami inspiriranoj Novelom sna bečkog književnika Arthura Schnitzlera, u kojoj je psihoanalitički imaginarij i buržujski moral Beča s fin de sièclea prebacio u New York na drugome prijelazu stoljeća. Rezultat je atmosferična meditacija o autonomiji želje i ranjenom muškom ponosu, koju krase odlični nastupi Toma Cruisea, Nicole Kidman i Rade Šerbedžije u epizodnoj ulozi, kao i nezaboravna scena orgije pod maskama.