Program

Havaji, 1941. godine. Nakon što je izazvao tragediju za vrijeme meča, vojnik Robert E. Lee Prewitt prestao se baviti boksom. No njegov nadređeni – kapetan Dana Holmes, preko ostalih vojnika vršit će pritisak na Prewitta kako bi ga vratio u ring. Potpora Prewittu bit će njegov prijatelj i suborac Angelo Maggio te Lorene, hostesa lokalnog kluba, u koju se i zaljubljuje.

Frank Sinatra jedan je od najpoznatijih Italoamerikanaca i možda prvi koji je svoje etničko podrijetlo ponosno isticao. No početkom pedesetih karijera mu je završila u slijepoj ulici, a u ulozi vojnika Angela Maggija u Odavde do vječnosti vidio je priliku za svoj veliki povratak – i bio je u pravu. Zinnemmanova ratna melodrama ostvarila je veliki komercijalni uspjeh, nagrađena je s osam Oscara uključujući onima za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, a donijela je Oscare za sporedne uloge Donni Reed i samome Sinatri.

Mario Puzo, književni otac Kuma, lik pjevača Johnnyja Fontanea koji se pojavljuje u romanu i filmu dijelom je utemeljio na Sinatrinoj životnoj priči: Sinatra je svoju suprugu ostavio radi hollywoodske glumice, baš kao Fontane, a uloga u studijskom spektaklu dala mu je novi karijerni uzlet. No unatoč tome što je Sinatra svoju ulogu dobio zalaganjem supruge Ave Gardner, a ne odsječenom konjskom glavom, antologijsku su scenu iz Kuma mnogi nastavili vezivati uz Sinatrinu biografiju, što popularni pjevač i glumac Puzu nikada nije oprostio.

Sinatra nije bio jedina inspiracija za Fontanea – Puzo je njegov lik podjednako oblikovao prema Alu Martinu, pjevaču čija karijera zbilja jest bila povezana s mafijom i koji je Fontanea odigrao u sva tri filma.