Program

Oktavijan je godišnja nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara, koja se dodjeljuje za najbolje filmove u svim kategorijama.

U kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen film Riječ Marine Uzelac, a najbolji je eksperimentalni Mjesta koja ćemo disati Davora Sanvincentija. Vuk Jevremović je autor najboljeg animiranog filma 11, a Ante Zlatko Stolica najboljeg kratkometražnog i srednjometražnog dokumentarnog filma naslova Babajanja. Najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani je Noćna vožnja autorice Vide Skerk. Navedene filmove moći ćete pogledati na projekciji u Kinoteci.

Najboljim dugometražnim igranim filmom proglašen je Sigurno mjesto Jurja Lerotića, dokumentarnim Veće od traume Vedrane Pribačić, dok je Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića i hrvatske producentice Ankice Jurić Tilić proglašeno najboljom hrvatskom koprodukcijom.

Osim nagrade Oktavijan HFDFK dodjeljuje i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najbolje filmske kritičarke i kritičare. Najbolji među hrvatskim kritičarima u 2022. je Miro Nikolić, a najboljom novom kritičarkom je proglašena Marija Krstanović.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara redovito dodjeljuje i Zlatnog Oktavijana za životno djelo, a njegovog dobitnika uskoro objavljujemo u sklopu posebnog programa obilježavanja.