Program

Oktavijan je godišnja nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara, koja se dodjeljuje za najbolje filmove u svim kategorijama.

U kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen glazbeni spot za pjesmu Mamacita (redateljska verzija) Vojka V koji je režirao Rino Barbir. Najbolji eksperimentalni film Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka režirao je Miro Manojlović, a Matea Kovač autorica je najboljeg animiranog filma Y. U kategoriji najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film kritičari i kritičarke najviše ocjene dodijelili su filmu Dezerteri Damira Markovine, dok je najbolji dugometražni dokumentarac El Shatt – nacrt za utopiju Ivana Ramljaka. U kategoriji dugometražnog igranog filma najboljim su proglašeni Tragovi Dubravke Turić, a najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film je Niska trava Davida Gaše. Najbolja manjinska koprodukcija je hibridni dokumentarac Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija i hrvatskog koproducenta Olivera Sertića (Restart).

Zlatni Oktavijan za životno djelo dodijeljen je autoru, redatelju, animatoru, crtaču i scenografu animiranih filmova Borisu Kolaru, jednom od utemeljitelja Zagrebačke škole crtanoga filma. Kolar je jedan od posljednjih svjedoka zlatnog doba hrvatske animacije i jedan od petorice autora lika i opusa Profesora Baltazara, čime se trajno upisao u domaće kulturno pamćenje.

Nakon dodjele nagrada slijedi projekcija nagrađenih kratkometražnih filmova – ulaz je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Hrvatsko je društvo filmskih kritičara nagradu Oktavijan ustanovilo 1992. godine, a ime je dobila po Oktavijanu Miletiću, prvom hrvatskom filmskom autoru koji se sustavno bavio filmom, te se stoga drži utemeljiteljem hrvatske i jugoslavenske kinematografije.

Osim nagrade Oktavijan HDFK tradicionalno dodjeljuje i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najbolje filmske kritičarke i kritičare. Najbolji hrvatski filmski kritičar u 2023. je Ivan Žaknić, dugogodišnji urednik i voditelj emisije o filmu Licem u lice na Hrvatskom radiju, a najboljim novim kritičarem proglašen je Dino Staničić za tekstove objavljene na portalu Telegram.hr. Bienalna nagrada Ante Peterlić za izvrsnost u filmskoj publicistici dodjeljuje se četvrti put i to prvi put za dvojezičnu monografiju 1972-2022 Pedeset godina Svjetskog festivala animiranoga filma – Animafest Zagreb. Monografija okuplja tekstove 40-ak autorica i autora koje je odabrao peteročlani urednički odbor na čelu s glavnim urednikom Nikicom Gilićem, a izdavač je Hulahop d.o.o.