Program

Marianne i Juliane sestre su koje se javno zauzimaju za građanska i ljudska prava, no svaka na svoj način. Marianne vjeruje da se društvo može mijenjati samo konkretnim djelovanjem i pridružuje se naoružanim urbanim gerilama, dok je Juliane je urednica feminističkog časopisa, izrazito kritična prema radikalizmu svoje sestre. No nakon što Marianne završi iza rešetaka, podvrgnuta demoniziranju medija i mogućem zlostavljanju, Julianini principi doći će u kušnju.

Inspirirana životima Gudrun Ensslin, istaknute članice RAF-a, i njezine sestre Christiane, Olovno vrijeme kompleksna je meditacija o stanju njemačkog duha za vrijeme ljevičarskih terorističkih akcija u drugoj polovici 1970-ih. Redateljica Margarethe von Trotta izuzetno vješto kombinira elemente psihološke i političke drame, kako bi kroz dinamiku dviju sestara obradila niz etičkih dilema. Možemo li društvo mijenjati riječima ili konkretnim djelima? Jesu li riječi samo paravan za građanski konformizam? I gdje prestaje aktivizam, a počinje terorističko nasilje? Flešbekovi u djetinjstvo provedeno tijekom 1950-ih pritom vrlo suptilno smještaju uzroke mnogih aktualnih problema u logiku poslijeratnog ekonomskog booma.

Ova izvrsna analiza stanja nacije tijekom turbulentnih 1970-ih osvojila je i Zlatnog lava u Veneciji, čime je Margarethe von Trotta postala prva redateljica nagrađena ovim prestižnim priznanjem.